Анализът, от който Доган и Пеевски полудяха и заповядаха: Огън по този!

7 Dni Sofia10.07.201744700
делян пеевски

“Няма дупка от 3.5 млрд. лв. през юни в баланса на КТБ. Неразумните и криминални кредити са били не по-повече от 500 млн. лв. Достатъчно, за да бъде осъден Цветан Василев, но не достатъчно, за да позволят банката да фалира”.

Така коментира във фейсбук експертът и бивш посланик в Русия Илиян Василев разсекретените разговори от втората стенограма на 14 юли 2014 г. за кризата в банката, която бе публикувана от президентството в петък. С анализът пък Василев си навлече гибелния гняв на Ахмед Доган и Делян Пеевски, чиито медии откриха огън по него днес.

Във втората стенограма държавният глава Росен Плевнелиев обвинява управителя на БНБ Иван Искров, че дни преди да гръмне бомбата КТБ доклад на Централната банка е я показал като “най-перфектната банка на планетата”.

В отговор гуверньорът заявява, че лично той няма механизъм за същински контрол и вината е на ръководството на КТБ, както и на подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, който едва ли не бил абсолютно автономен в действията и решенията си.

Искров прави и знаменателен коментар във връзка с брилянтите данни за състоянието на КТБ от доклада на подопечната му институция:

“Тримесечната отчетност, за която говорите, това е отчетност, която не се проверява на всеки 3 месеца”.

“Питат престорено наивни въпроси – същите тези политици, които стояха зад нейния ръст. Сега всички сочат стрелите към Гунев, който е бил шеф на надзора от една година. И “Кей Пи Ем Джи”, и обикновените одитори. КОЙ? го няма – а именно политиците напомпаха КТБ, създадоха, обслужиха и защитиха модела КТБ, като вкараха средствата на държават срещу лични привилегии”, отбелязва Василев.

В стенограма №2 се появява и главният прокурор Сотир Цацаров, който подробно обяснява за схемите за източване на банката чрез свързани лица (включително охранители и секретарки), но призовава банковата тайна в никакъв случай да не пада.

“Именно Цацаров осигуряваше “тила” и след това вкупом се втурнаха да се разграничават и да сочат БНБ и Искров за виновници. Защо никой не говори за тоталната преса на Цацаров спрямо УС докато си сменят позицията. КОЙ? от сараите и Пеевски контролираха целия процес – сега ги няма никъде сред виновниците (б.р. в цялата стенограма от 97 страници името на “корпулентния” депутат от ДПС не е споменато нито веднъж). Едни уплашени и вкарани в капан политици разсъждават върху процеси, върху които нямат контрол. Няма банка, която да издържи подобен удар от правоохранителните органи”, изтъква Илиян Василев.

Според него стенограмата от 14 юли 2014 г. е много по-съдържателна откъм информация от тази от 29 юни, защото в нея прекрасно се виждат технологията на манипулацията и институционалният колапс.

“Цацаров е изпратил “войските” без да има никакви доказателства, нито по компетентност може да знае, че има каквато и да е дупка. Тоест, действал е не от загриженост, за да изпълни някаква надзорна роля, а по заповед на гневни на собственика на КТБ политици от всякакъв род, начело с Пеевски. Те му бяха гневни, че не се отчита както трябва. Не им даде банкови гаранции, за да “усвоят” парите по “Южен поток”, забрави да дава месечните си лепти (там са потъналите средства) и си позволи да си помисли, че е голям банкер, а не изпълнител. 

И сега КОЙ? го няма в стенограмата – освен в изказванията на политиците, които прехвърлят цялата вина върху БНБ. Тази версия и днес е удобна на същите политици и на КОЙ? защото Искров вече не е там, Гунев е разследван, Доган е в Сараите, а Пеевски е по-богат с почти толкова, с колкото олекна оценката на активите и масата на несъстоятелността на КТБ, които преминаха в негови ръце”, подчертава експертът.

“Тарикатите” – кръгът, който е решил да фалира банката, познавайки техническите дупки в нейното функциониране, съзнателно е хвърлил горещия картоф на политиците, а заедно с това и отговорността. Поставили са политиците пред невъзможен за решение казус, като не са могли да отговорят на въпроса какво е състоянието на банката. И тук е механизмът на манипулацията – защото веднага след атака на вложители срещу банка на практика е невъзможно да се даде прецизен и точен отговор.

Затова във всички страни в ЕС, където имаше подобни казуси, спешно се налива ликвидност, национализира се банката и се гарантира, че по време на процесите на разследване и оценка на активите тяхното състояние няма да се влоши. Това е смисълът на действието веднага.
Но “тарикатите” вкарват дискусията в полето на огромното съмнение и грешен път за мислене, че за десет дни ще се знае какво има в банката – и така – капанът щракнал и са предрешили съдбата на КТБ”
, казва още Илиян Василев.

Всъщност, заради “липсата на политически консенсус” за спасяването с държавни пари чрез разделянето на “добра” и “лоша” банка, съдбата е предрешена още през юли 2014 г., но агонията продължава до 6 ноември.

“За 3-4 месеца във фризера, като не се обслужват кредити, включително и защото задлъжнелите нямат достъп до спестяванията си – една част, от които са депозити от кредит, и банката потъва. През октомври числата вече са доказали тезата, че банката е с отрицателно балансово число”, допълва Василев.

В цялото това надговаряне на консултациите при президента, ключови са репликите на депутата от ДПС Йордан Цонев, който в крайна сметка начертава и предварително зададения сценарий, по който е планирано КТБ да се срине:

„Имаме 3,5 млрд. неопределен кредитен портфейл. Тоест, неговата ликвидност и неговата стойност е нула. И затова казваме, че дупката е 3,5 млрд., затова казваме, че тази банка можем да я подведем по съществуващия в момента ред, а той е следният: обявява се в ликвидация, отнема се лицензът, съдът назначава ликвидатори, и оттам нататък влиза Фондът за гарантиране на влогове и започва да изплаща до 100 хил. евро. Няма друг ред“.  

Ето как Илиян Василев коментира това във фейсбук:

“Забележете тезата на тарикатите – тя е в думите на Цонев, че няма документи, като прелюдия към основната теза, че кредитите са проблемни. Това е първата лансирана теза, без да се изясни дали отсъствието на един или друг документ е решим проблем, каква тежест има при определяне на оценката на актива (възвръщаемостта на кредита). 

След което вече притчата с “няма данни” продължава с няма ликвидност и … стойността на тези 3.5 милиарда лева активи е … нула?!?!
Това не може да бъде теза на професионални консултанти или одитори. В крайна сметка резлутатът може да бъде както нула, както внушава априорно Цонев, може да бъде един милиард, а може и да няма никаква дупка. Плевнелиев достатъчно точно реагира на внушението за “дупката”. Ето ви готова топка за отиграване към началото на следващата фаза в операцията “присвои активите”.

Фокусират се върху действително криминалната схема с подставените лица охранители и прочие, които са получили кредити, но пропускат факта, че тези кредити са ОБСЛУЖВАНИ и за никаква дупки не може да се говори.

Тоест имало е вариант за действие чрез разследване, репресия, тотален контрол върху управлението (изолация на Цветан Василев и неговите хора), но и наливане на ликвидност, за да се оздрави банката”.

“Нито практиките в КТБ са били уникални, подобни е имало и в други банки, но са взели решение по усмотрение, по преобладаващо и наложено мнение, че в … наливат ликвидност, в КТБ не. 

Прави впечатление, че коментарите на някои политици са по-адекватни от “професионалистите”, но тарикатите са ги хванали в капан и няма мърдане. Намесите на Йордан Цонев са много показателни. Не е стихийно, природно бедствие, а съзнателно провокиран, направляван от човешка ръка и мисъл процес”, завършва Илиян Василев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *