Радев: Губим до 100 млрд. евро, защото нямаме единна отбранителна система

Румен Радев

Президентът Румен Радев откри международната конференция “Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания” в София, която се провежда под негов патронаж, предаде репортер на Novini.bg.

На събитието присъстват еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска, изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек и вицепремиерът Томислав Дончев. Държавният глава обясни, че тази конференция не се провежда в случаен момент, а в момент, когато Европейският съюз демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорността за собствената си сигурност и отбрана. “Това, че в ЕС нямаме единна отбранителна система носи загуби до 100 млрд. евро”, каза Радев и даде пример, че основните бойни системи в ЕС са 178, а в САЩ само 30.

Той изтъкна и важността на интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната. По думите му “след период на стагнация отбранителната индустрия в България отново е в подем. IT-секторът ни е признат в целия свят, а интернет скоростта е сред най-бързите. България е страна на млади, интелигентни, високообразовани хора, отворени към света и с дух на предприемачество. В тези хора има огромен потенциал и ние трябва да помагаме той да бъде развит”, каза още президентът.

“Намираме се във важен и преломен момент. Можем да станем част от всички важни проекти, които текат в ЕС. Всички институции трябва да обединим усилията си. През цялото време съм се опитвал да придобием нови и мощни самолети. Най-добре е F-18, “Юрофайтър” нов, F-16 нов. Чудесни изтребители. Винаги сме катастрофирали с цената, защото тя надхвърля определената рамка. Дано правителството успее да постигне политическата цена, но според мен отговорът е, че няма да стане. Тези самолети струват пари и надхвърлят финансовата рамка, която е определена от НС. Ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против. Нека се намерят тези и да се обясни на обществото, че те трябва да се дадат. Тръговска тайна е колко по-скъпи са новите самолети. Не искам да издавам търговска тайна, но е много над 1.5 млрд. лева за осем самолета. Фактите показват, че всеки ден има нещо ново. Така не се работи институцилано”, коментира Румен Радев темата за избора на нов изтребител в Българската армия.

“Гневът на хората в Асеновград е справедлив. Той не трябва да се използва в никакъв случай за политически цели, защото това може да доведе до тежки етнически конфликти. Краткосрочните мерки са органите на реда да овладеят положението и да спрат напрежението. Дългосрочните мерки ги знаем и те не включват писане на безкрайни стратегии за интеграция, а за релани действия”, завърши президентът.