Проф. Емил Ботев: Очакват ни трусове в България. Това е “затишие пред буря”…

Емил Ботев

Серията от земетресения в Македония продължават. Има ли опасност от трусове и в България? Появиха се и публикации на македонски медии, че единственият жив вулкан на Балканите, който се намира в западната ни съседка, може да се събуди в следствие на земетресенията в района на Охрид.

“Това, което се случва в Македония за нас не е такава новина. По-неприятното е, че имаме затишие на микросеизмичната активност в България. Това означава “затишие пред буря”.

Така коментира в “България он еър” ситуацията в западната ни съседка проф. Емил Ботев, директор сектор “Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН. По думите му това затишие може да означава, че някъде предстои освобождаване на напрежението, тъй като движенията в нашата страна продължават.

“Не е гарантирано, че ще се случи скоро, сеизмолозите не можем да предвиждаме къде и кога земетресение може да бъде очаквано”, обясни проф. Ботев. По повод публикациите на македонските медии, че вулканът в страната би могъл да изригне в следствие на серията от земетресения, сеизмологът нарече твърденията “просто журналистически спекулации”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *