Само в 7DniSofia.bg

Първанов предложи разсекретяване на всички досиета от прехода

Георги Първанов

Някъде от около 30 години се занимавам с Македония, каза Георги Първанов по БНТ.

Посещението на македонския премиер Зоран Заев е добра новина, каза президентът на България от 2002 до 2011 г. Георги Първанов по БНТ.

„Това може да е един пробив. Това говори, че в Скопие има отворено към България управление, не изключвам и външно влияние към Македония, която иска да стане член на Европейския съюз. Нека веднъж на Балканите външното влияние да има позитивен ефект. Стабилността на всяка страна на Балканите е предпоставка за стабилността на целия регион“, каза историкът.

Относно очакваното на 2 август подписване на Договора за добро съседство с МакедонияПърванов посочи, че трябва да да се спре с разделянето на историята. „Не трябва за Македония да остане – Яне Сандански, за нас Тодор Александров“, посочи още той. По повод искане на депутата от БСП Валери Жаблянов да не се подписва Договорът Първанов коментира, че документът няма да реши проблемите между две страни, но подписването ще сложи начало на подобряване на отношенията между двете страни.

„Последния път, когато бях в Скопие, си купих един куфар книги. Една от тях беше „Македонските корени на американските президенти“. Там бяха написани осем, започвайки от първите двама Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън до Джордж Буш баща и син“, посочи още Първанов.

Гостът в студиото се спря и върху КТБ. „Този проблем бе проспан, най-много от БНБ и тук трябва да се произнесе прокуратурата“, каза още Първанов по повод публикацията на стенограмите от заседанията при бившия президент Росен Плевнелиев за фалита на финансовата институция. „Аз съм публикувал само една стенограма за 4 февруари 1997 г. (когато БСП връща мандата за управление след икономическата криза). Аз се доближавам до колегата си Плевнелиев за отварянето на досиета за КТБ. Но аз съм за отварянето на всички досиета на прехода“, каза още Първанов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.