Румен Гечев: Централната банка е виновна за фалита на КТБ и при това умишлено!

Румен Гечев

Централната банка е виновна за фалита на КТБ и при това умишлено.

Това заяви в предаването „Тази неделя“ на Би Ти Ви Румен Гечев от БСП в коментар за втората стенограма за срива на банката от заседание на 14 юли 2014 година.

 „Централната банка е виновна, това е крах на банковия надзор – категоричен бе Гечев. – Въпросът е дали този провал е поради некадърност или умишлено. Има зла умисъл според мен. На три пъти една червена сигнална лампа е трябвало да светне, че се раздават кредити по странен начин”.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че отговорността пада на БНБ, надзора, шефа на надзора г-н Гунев и управата на банката.

По думите на Гечев, Гунев всяка година е пращал хора да проверяват състоянието на банката и според него не е имало начин да не са видели нарушения на кредитната практика.

Иванов добави, че Гунев е бил назначен от правителството на Орешарски.

„Ръководството на БНБ се избира от парламента. Ако проследите депутатите на всички политически сили са гласували. Банката е разграбена от преди това. По конституция за БНБ отговорност носи централната банка. Законите забраняват на правителствата да се бъркат в банковата система”, уточни Гечев.

Той добави, че стенограмата посочва и опит да се прокара закон, според който държавата трябва да върне всички пари, потънали в КТБ.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *