Авторът на пемтника пред НДК: По-евтино е да се реновира, а не да се руши!

Паметника пред ндк

Авторът на спорния паметник пред НДК „1300 години България“ проф. Валентин Старчев за пореден път защити монумента, като коментира, че далеч по-евтино би било той да се реновира, а не да се руши.

„Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид“,  заяви в студиото на предаването на Би Ти Ви „Тази неделя” проф. Старчев.

 Скулптурът коментира и предложението, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

„Това е нелепо решение… Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става „някакво” аранжиране“, коментира Старчев.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината.

„Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание – посочи Старчев. – Има много причини за кампанията за демонтирането на монумента. Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк…”.

Професор Старчев призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *