Само в 7DniSofia.bg

Заличават наесен партията на Марешки!

7 Dni Sofia08.07.2017
Веселин Марешки

Първата партия на Веселин Марешки – „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД), се очаква да бъде заличена наесен. Това стана ясно от отговори на Софийския градски съд (СГС) и на Софийската градска прокуратура (СГП) на запитвания на „Труд“.

На 21 март държавното обвинение образува преписка и започна проверка по сигнал на ЦИК, изпратен след запитване на вестника законно ли е Марешки да е председател на две партии едновременно – НДСД и „Воля“. На 6 април СГП внесе в съда искова молба за прекратяване на първата партия.

„Към момента в Софийска градска прокуратура не е постъпвала информация за насрочване на делото пред Софийски градски съд“, обясниха от държавното обвинение. От СГС обаче уточниха, че заседание е насрочено – за 3 октомври, в 13.30 ч.

Очаква се съдът веднага да вземе решение за заличаване на НДСД, тъй като не е провеждала конгрес и не е участвала в избори повече от пет години в нарушение на основните изисквания на Закона за политическите партии.

Прокуратурата все още не е внесла искова молба за прекратяване и на „Воля“. „Проверката продължава, това е само първият резултат от нея, за който има безспорни доказателства“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В поредица от публикации вестникът разкри, че „Воля“ е учредена в нарушение на закона заради десетки едни и същи учредители с тези на НДСД. Двупартийци се оказаха и половината депутати от групата на Марешки, което поставя под въпрос легитимността на присъствието им в парламента.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.