Борисов в стенограмата „КТБ – 2“: Искров, приятел си ми, но държавата ми е по-мила. Подай си оставката

Бойко Борисов (8)

Приятел си ми, но държавата ми е по-мила

За мен от днешното заседание трябва да се излезе с решение, ако наистина искаме да се опитаме нещо да направим, казва Бойко Борисов на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г.
Това става ясно от втората стенограма „КТБ“, която президентът Румен Радев разсекрети в петък.
На срещата на 14 юли 2014 г. присъстват освен президента, премиера Пламен Орешарски, Михаил Миков като председател на парламента и председателите на парламентарно представените партии Бойко Борисов (ГЕРБ тогава е опозиция), Атанас Мерджанов, Лютви Местан. Специално поканен на срещата е главния прокурор Сотир Цацаров. Там е и вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовия министър Петър Чобанов, както и управителят на БНБ Иван Искров и двамата подуправители Калин Христов и Димитър Костов. Като експерти са поканени Цецка Цачева, Менда Стоянова, Румен Гечев и Йордан Цонев.

Съветът става в понеделник след уикенд, в който БНБ и парламентарните партии трескаво обменят сценарии и варианти какво да се прави с проблемната КТБ.
Според стенограмата Борисов казва: Всъщност и Орешарски да го питаме в момента, той ще каже: вижте, аз съм премиер, не знам дружествата къде и какви пари са сложили. Той няма как да знае. Чобанов дори ще каже същото. Защо? – Защото сме приели, че БНБ е най-стабилната институция.

Борисов възкликва: И аз предлагам, и е почтено, г-н Искров, подайте си оставка днес, заедно с Гунев, и още утре да се свика парламентът или в сряда, Вие преценете, да си изберат управител и подуправител, на които да имаме доверие, че могат да продължат работата в тези направления, казва Борисов.

Вие досега ни казвате, че нищо не се е случило, че не знаете това, не знаете онова, че има там някакви хора, които са виновни… Приятел си ми, знаеш, но държавата ми е по-мила в случая. Трябва да излезем пред обществото с ясно послание за виновните, казва още Борисов.
„Аз съм си написал тук от думите на г-н Искров, че нямат система, по която да контролират подобни кредити и че сега и те разбират, както нас, и съм написал „ужас“.

Михаил Миков говори за въпроси, които „мисля, че трябва да си ги изясним, преди да отидем към решението, с което с държавни пари решаваме да покрием така наречената „дупка“. Какво значи „дупка”, аз така и не разбрах“.
– Значи яма, казва Борисов.
– Яма, но все пак не можах да срещна никъде ясната дефиниция, продължава Миков.

По-късно Борисов обяснява: „Вижте какво казва сега Бареков – изпратил сигнал до Цацаров с искане да се извърши проверка на всички факти относно началния момент на източване на КТБ и връзката на Бойко Борисов с него. (чете SMS) Г-н Местан, аз не мога оттук нататък да поема отговорност, че няма да си приказвам и няма да се защитавам“.

„Джентълментството е и да ме защитите от негодниците, които се опитват да се възползват от нашата диалогичност в момента. Държа да го кажа. И какво, сега да изляза и да кажа, че съм отговорен за банковата криза и за това, което се случи? Абсурд“.

Борисов задава въпрос към БНБ: „От тези фирми, за които говорите, има ли фирми на Бареков или пари, пращани към „България без цензура“ и неговите фирми, и до колко време можете да ми отговорите?“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.