Свърши се! Закон на парламента свали игото над длъжниците

7 Dni Sofia07.07.2017

Отпадане на 10-годишната абсолютна погасителна давност и ограничаване на негативните практики сред частните съдебни изпълнители, са сред промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които депутатите единодушно приеха на първо четене.

Единственият спорен момент е по отношение на станалият популярен в последните години чл. 417, който на практика позволява банките да изискат бързо задълженията, без съответният длъжник дори да разбере за това, като се избягва съдебен контрол.

Сега текстът позволява банката да определи сумата, която смята, че ѝ се дължи, а длъжникът едва по-късно може по съдебен ред да оспори това вземане.

Данаил Кирилов от ГЕБР обясни, че тази привилегия на банките не може да отпадне, тъй като те са част от финансовата система на страната и имат задължения по съхранение на парите на вложителите. „Категорично ще поддържам позиция против отпадане на банките като субект в изпълнителното производство. Това защитава цялата финансова кредитна система. Банките не са само кредитори. Те пазят парите на вложителите, по тези операции банките са длъжници“, обясни Кирилов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории