Борисов за бежанците: Не само, че не сме поемали никакви нови ангажименти, а дори старите не изпълняваме

Бойко Борисов (8)

България се съгласи да приеме 1200 мигранти, дойдоха двама, един избяга. Случва се по 20-30 пъти да задържаме един човек на границата със Сърбия. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от Корнелия Нинова относно това дали страната ни е поела ангажимент да приеме допълнителна квота мигранти. Лидерът на БСП попита колко ще са те и в кои градове ще бъдат настанени.

„За бежанците и пред Меркел и пред Макрон съм говорил едно и също. Не само, че не сме поемали никакви нови ангажименти, а дори старите не изпълняваме. Нищо различно няма, даже служебното правителство прие повече, по-тежко решение, отколкото нашето“, каза Борисов.

Проблемът е, че Вишеградската четворка по принцип не иска да приема мигранти, а не по квоти, добави той.

От основно значение за нас е включването ни в Шенген и Еврозоната. Имаме нужда и от европейски сили за отбрана, които да допълват НАТО, например на нашите граници, посочи още Бойко Борисов.

„Влизането в чакалнята на Еврозоната не ни носи нищо, освен по-ниски лихви, но ако не искаме да изпаднем във 2-ра или 3-та скорост, трябва да се вървим към ядрото на Европа“, добави той.

От БСП внесоха подписка с искане за дебат в пленарна зала по приоритетите на българското европредседателство. Корнелия Нинова предаде папката с подписите на председателя на НС Димитър Главчев, информираха от труд бг.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *