Такса „смет“ скача драстично! Без право на преходен период

боклук

Промяната в начина, по който общините определят такса „смет“, ще влезе в сила още от 2019 г., което най-вероятно ще доведе до драстичното ѝ поскъпване. Министерският съвет се е отказал да въвежда 3-годишен преходен период за влизане в сила на промените.

Освен това е отпаднал и 5-годишният период, в който общините трябваше да увеличават поетапно таксата с до 20% на година. Така че още на 1 януари 2019 г. такса „смет“ ще скочи драстично в някои градове. Тепърва ще се разработват наредба и методика за вариантите за такса „смет“.

Общините ще избират начина за определянето ѝ. Това се разбра при обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси от тристранния съвет за национално сътрудничество. Промените за по-справедливо определяне на такса „смет“ според количеството изхвърлен боклук и на принципа “замърсителят плаща“ се приемат и от синдикатите, и от работодателите, коментираха от новини бг.

Този принцип и в момента съществува в закона, но общините масово се възползват от възможността да изберат друга основа за смятането на налога и най-често това е данъчната оценка на имота.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории