Чудовищна атака! Валери Симеонов приключи Домусчиев! Как Фамилията прибра БМФ и защо е на път да фалира държавата

7 Dni Sofia06.07.2017
Валери Симеонов

Разчитам Върховният касационен съд да не бъде благосклонен към братя Домусчиеви, а към държавата, заяви в ефира на БНТ Валери Симеонов. „До мен няма официален отговор, нито писмо. Има изявление във Фейсбук“, отсече вицепремиерът, който нанесе жесток удар по приватизационната сделка на бизнесмените за Български морски флот.

Коментарът беше заради обжалването на държавата по делото срещу Домусчиеви за нарушаване на приватизационния договор за БМФ. Правителството осигури 2,4 млн. лева и то ще стане факт.

„За мен това е продажен арбитражен съд. Решение променя правилата на приватизационен договор отпреди 9 години. В тези 9 години се унищожава БМФ“, изригна още в началото Симеонов.

След това той намекна за нередности още при спечелването на договора от страна на скандалните разградски олигарси. „Конкурсът така е проведен, че спечелят Домусчеви.Сделката е от времето на кабинета „Станишев“. Явяват се тогва доста фирми. Назад остава индийска фирма с 27 милиарда оборот на година, може би най-голямата в света! Участвали са французи, които са третата фирма в света. Как Агенцията по приватизацията е класирала първа нашите юнаци, нямам обяснение“, сподели вицепремиерът.

„Първата година са опраскали над 300 човека от персонала на фирмата, следващата година – 400, после 6000. 95 процента съкращения на персонала регистрират, в момента има само 124 души на работа. 1,3 милиона бруторегистър тона трябва да имат към настоящия момент по договор. Те имат 800, 40 процента от корабния състав е направен на скрап. Само за нарушенията за намаляването на тонажа, догодина, на 10-ата година от договора, Домусчиеви трябва да платят 55 милиона неустойка. Затова те са искали ревизия в Арбитража на БТПП. Няколко състава са се отказали, докато идва състава на Валентина Зартова, който решава, че може да отсъди в полза на нарушителите на договора“, изригна патриотът.

Той не се трогна от вчерашните писма по негов адрес, едно от които е от служители на братята. „В параходство БМФ са останали от 2800 човека само 124. Те са затънали в кредити, в заеми и за тях парите са жизнено важни. Това е синдикат на недоутрепаните от Домусчиеви, те ще изпълнят всичко“.

„Същите двама братя са собственици на БМФ Порт Бургас, приватизирано пък при Станишев. Там печалбата им е по 30 милиона на година. Къде е кризата, защо това дружество е работило на печалба? И защо през тези всички години индийската фирма, която  отрязана за тяхна сметка, дава възходяща печалба“, попита риторично Симеонов.

Накрая той направи повече от злокобна прогноза: „Потвърди ли се това решение от ВКС, ще има поредица обжалвания на приватизационни договори, което ще доведе до фалит на държавата“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.