Мая Манолова потвърди ужасяващ факт за детските храни във веригите

7 Dni Sofia03.07.201715150
мая манолова

Двойният стандарт в качеството и цените на храните за Югоизточна и Западна Европа са дискриминация, заяви в студиото на “Денят започва” омбудсманът Мая Манолова. Тя сподели още, че подготвя позиция до всички европейски омбудсмани, които ще окажат натиск върху земеделските министри, които на заседание в средата на юли ще осъдят двойния стандарт.

“Оказа се, че докато се борим и противопоставяме срещу Европа на две скорости, Европа в 2 хранителни стандарта е факт и това е така и в България. Близо една-четвърт от проверените от МЗ храни са с различно качество от същите със същия бранд, предлагани в Западна Европа, а половината от проверените храни са на по-високи цени, като особено драстични са цените, свързани по отношение на детските храни, детските пюрета”, заяви Манолова.

В студиото на БНТ омбудсманът каза, че смята да организирам среща с евродепутатите с различни цветове и да настоявам за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата, а за разликата в цените според нея, проверката на МЗ, трябва да бъде продължена, за да стане ясно каква е причината същите стоки да бъдат значително по-скъпи.

Детското пюре струва със 105% по-скъпо от същото в Берлин. Каква част от крайната цена е ДДС, за да се предприемат съответни действия, защото не е нормално борбата с демографската криза да е основен приоритет и на управляващи, и на опозиция, а в същото време младите семейства да харчат най-много за детски храни в Европа.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *