Учителските заплати скачат с 20% от новата учебна година

пари

Ако искаме рязко увеличение на доходите с цел догонване на тези в Европа, трябва да говорим за преструктуриране на икономиката и приоритетно развитие на секторите, които носят висока добавена стойност. Държавата няма пряко участие в увеличаването на доходите, но разполага с финансови механизми, чрез които може да влияе – например вдигането на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. Това заяви Менда Стоянова – председателят на Комисия по бюджет и финанси пред БНТ

„Стимулиране ръста на доходите чрез административното вдигане на минималната работна заплата е едно предизвикателство и пред бюджета. Това означава, че трябва да се направи по-късно и следващата крачка, към увеличаване на заплатите в бюджетната сфера. Например от следващата учебна година е предвидено да има увеличение на учителските заплати с около 20 процента, но с колко точно, ще стане ясно след отчитане на изпълнението на бюджета за първите 9 месеца“ добави още тя.

 „Ако наистина от 2018 година минималната работна заплата стане 510 лева, както е предвидено, и тя продължи да расте в следващите години с един ръст от по 10%, това означава, че в някои бюджетни сфери средната работна заплата ще се изравни с минималната за страната. Това е недопустимо, тъй като там работят хора с образование, квалификация и т.н. Още отсега се вижда кои сфери изостават. Например социалната сфера – там е изключително трудна работата. Тук мога да посоча сферата на културата – читалища, библиотеки, галерии и т. н., където скоро средната заплата също ще стане минимална“, коментира Стоянова.

По въпроса за увеличение на пенсиите тя беше категорична, че трябва да се търси увеличаване, но без това да се случва за сметка на увеличаване на дефицита в осигурителната система и той да се финансира от други източници освен осигурителните вноски. Бъдещото увеличение на пенсиите трябва да се разглежда в пряка зависимост от увеличението на осигурителните вноски и възможностите на системата да генерира собствени приходи или за сметка на някои неефективни разходи.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.