Елена Йончева се провикна от Бузлуджа: Не искаме само да свалим правителството! Искаме шайката на ГЕРБ да бъде дадена на прокуратурата!

елена йончева

Не искаме само да свалим правителството, искаме нещо много повече – шайката на ГЕРБ да бъде
дадена на прокуратурата. Toва каза говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева на традиционния събор на
партията на Бузлуджа, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„След десет години в ЕС днес от тази трибуна ние трябваше да говорим колко по-добро е станало нашето
образование, нашето здравеопазване, колко по-свободни с нашите медии. 10 години в ЕС – 10 години
управление на ГЕРБ. И днес ние сме поставени на колене с наведена глава – България е на последно място по всички възможни класации. Те успяха даже да унищожат свободата на медиите – едно достижение на нашата демокрация. Само преди 10 години България беше наравно с Франция по свобода на медиите. Днес ние даже не сме в Европа, ние сме някъде между Кения и Джибути. Само за 10 години чуждестранните инвестиции намаляха с 1000% – през 2007 г. имаше 10 млрд. евро чуждестранни инвестиции, а тази година те са по-малко от 1 млрд. евро“, каза още Йотова и посочи, че с всяка година инвестициите продължават да намаляват.

„Корупция, унищожение, разруха – разруха на българските институции, разруха на българската държавност,
разруха на нашия законодателен орган, който гласува лобистки проекти, разруха на правосъдната система –
какво още чакаме? Даже Държавният департамент на САЩ през 2007 г. каза, че корупцията е по високите етажи на властта, че тя се прави чрез сложна схема на пране на пари. А в същия доклад за 2018 г. се казва, че
корупцията е в енергетиката, в инфраструктурните проекти. Това, приятели, означава не корупция, а грабеж – грабеж от вашия джоб, от вашите заплати, от вашите пенсии, от бъдещето на вашите деца.

Българските общини се превърнаха във феодални владения – там заедно управляват мутри и т.нар. политици. „Кумгейт“ не е само в Хасково, „Кумгейт“ е във всяка българска община – ние дадохме на прокурор документи за „Кумгейт“ и всички те отидоха в Специализираната прокуратура, защото има нарушения“, коментира Йончева и обясни, че трябва да бъдат подхванати община след община.
„Казват, че искаме да сваляме правителството – това не е вярно. Ние не искаме само да свалим правителството, ние искаме нещо много повече.

Един депутат беше казал, че ръководителите на ГЕРБ са шайка – а шайка, това е организирана престъпна група. Тази престъпна група трябва да бъде дадена на българската и на европейската прокуратура – те трябва да бъдат разследвани и това е важно, защото независимо кой дойде на власт, той ще бъде заложник на тази криминална групировка. И тогава след десет години на тази поляна няма да има кой да седи. Много хора ми казват, че са ядосани и им е болно, но ги е страх да се борят, защото ще загубят своята работа. Но те на това разчитат – ние да бъдем уплашени и ще стоим с преклонена главица. И ако им позволим да ни вкарат в кошарата, те в тази кошара ще вкарат и нашите деца. Не трябва да им
позволяваме“, каза още Йончева

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.