Президентът Румен Радев отказа да наложи ветo! Подписа спорния закон за горивата!

Румен Радев Президент (9)

Президентът Румен Радев отказа да наложи вето и реши да подпише указа за спорния закон за горивата, който в петък бе обнародван в Държавен вестник.

Нормативният акт, внесен от Емил Димитров – Ревизоро, бе приет от парламента въпреки обвиненията в лобизъм и сериозните критики, че противоречи на правото на ЕС и спъва конкуренцията в сектора.

Законът бе приет с аргумента, че ще помогне за намаляването на сивия сектор. Това стана въпреки протестите на дребните и средните търговци в бранша, които твърдят, че ще фалират.

Законът беше подкрепен от представители на всички политически партии, с изключение на НФСБ. Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов нарече закона „отвратителен“, „лобистки“ и в полза на „Лукойл“ и другите големи играчи на пазара на горива. Нормативният акт се ползва от силната подкрепа на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев, а оглавяваната от него „Българска петролна и газова асоциация“ е единствената браншова организация, участвала в съставянето на проекта.

Нормативният акт бе приет и въпреки позицията на икономическото министерство, че той не може да бъде гласуван, преди да бъде изпратен за нотификация до Европейската комисия, защото това е изискване на евродирективата за техническите регламенти. Приемането на закона е почти сигурна гаранция, че Европейската комисия ще стартира наказателна процедура срещу България, след като Валери Симеонов се зарече да сигнализира Брюксел за нарушението на правото на ЕС.

Финансовото министерство също имаше критична позиция по проекта, според която той противоречи на директивата за услугите на вътрешния пазар.

Преди дни партия „Демократична България“ и бизнес организацията „Асоциация на индустриалния капитал в България“ поискаха от президента да наложи вето на закона. Двете организации предупредиха, че законът може да доведе до започване на наказателна процедура от ЕК срещу страната заради изискването за двойно обезпечаване на евентуално дължимия ДДС от малките търговци на горива. Те припомниха и започнатата през 2016 г. наказателна процедура срещу страната заради подобни промени в Закона за ДДС.

„Приетият закон ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия)“, написа в писмото си до Радев АИКБ.

Освен за президентско вето от „Демократична България“ настояха и за разследване на основните вносители на законопроекта за конфликт на интереси. Главен поддръжник на проекта бе Емил Димитров от ВМРО.

„Нарушаването на законоустановените правила за приемане на един нормативен акт и подозренията за наличие на конфликт на интереси у вносителя, който си внася законопроект, отказва да назове авторството му, разглежда го в собствената си комисия и явно лобира за приемането му, са основания за налагане на президентско вето, разследване от компетентните органи и намеса на ЕК“, посочиха от „Демократична България“.

Източник: Mediapool.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории