КУРИОЗ! Шеф на затвор влиза „на топло“! Ето защо влезе при хората, които доскоро надзиравал!

затвор

Бивш затворнически шеф от врачанската пандела влиза на топло! Николай Кюпарски е осъден окончателно на 4 години и половина и от няколко дни вече лежи в килия при раираните, които доскоро надзиравал, потвърдиха от окръжната прокуратура.

Магистратите от Върховния касационен съд потвърдиха наказанието за директора, като му приспадат излежания период в карцера и под домашен арест. В момента Кюпарски е изолиран от останалите пандизчии, като се очаква съвсем скоро администрацията на затвора да реши и да го настани в пловдивския зандан.

Кюпарски е осъден за корупция, изнудване и злоупотреба със служебно положение. През 2015 г. той работил като старши инспектор и началник група „Социална дейност и възпитателна работа“ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към затвора във Враца. В това качество имал право да изготвя и внася становища в комисията за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си, като два работни дни се считат за три излежани.

Злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов – бивш каторжник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие през 2010 г. и 2011 г., Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях 3 бона, за да включи затворника в работните групи, като така той намали наказанието си. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на Борисов чрез система за бързи разплащания.

Борисов съдействал, като провеждал разговори с близка на пандизчията и й предоставил данните си, за да получи паричния превод. На 24 април 2015 г. рушветът бил преведен на името на Борисов, който го изтеглил и предал на Кюпарски.

Половин година по-късно на автогарата във Враца по същата схема Кюпарски поискал 1500 лв. от близък на друг затворник. Обещал да го назначи на работа и да го пуска в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой авер да контактува с роднините и да получи подкупа, като не му признал за какво са парите. На 8 ноември 2015 г. приятелката на затворника превела 3 бона по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми, няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск, сочат от прокуратурата.

През 2000 г. Кюпарски бе уволнен като зам.-шеф на затвора с тогавашния си началник Данаил Иванов. Двамата бяха обвинени, че са използвали неправомерно труда на затворниците за частни поръчки. Няколко години по-късно Кюпарски се върна в системата, след като бе оправдан.

В хода на акцията през 2015 г. в служебния кабинет на Кюпарски разследващите от антикорупционното звено при Софийската градска прокуратура откриват незаконно държани боеприпаси. Заради тях началникът се сдобива с друго обвинение. Той е закопчан с белезници през ноември 2015 г., а впоследствие излиза под парична гаранция.

Преди повече от година помагачът на Кюпарски – бившият затворник Георги Борисов, също бе изправен пред Темида. Той отговаряше като съучастник в далаверите на шефа на панделата, за което получи още 3 години зад решетките.

Източник: БългарияДнес

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.