ПОКЛОН! На три места разпръскват прахът на проф. Божидар Димитров!

Божидар Димитров

Проф. Димитров искал приживе да бъде кремиран

Морското погребение е на 1 август 

Духът на професора премина и в Македония 

На три места ще бъде разпръснат прахът на проф. Божидар Димитров. Историкът почина на 1 юли т.г., на рождения ден на дъщеря си, на 72-годишна възраст.

Морското му погребение ще е на 1 август в родния му град Созопол. “Той държеше на това място, затова бе и почетен гражданин на града. Част от праха му ще бъде разпръснат между островите Св Килик и Св. Иван. Това разкри пред “България Днес” Димитър Недев, дългогодишен приятел на Димитров и директор на археологическия музей в Созопол.

В периметъра между двата острова историкът бил моряк в юношеските си години, а след това и подводен археолог. “Дължим много на него, той искаше да превърне Созопол в топдестинация, мисля че бавно мечтата му започва да се превръща в реалност въпреки ненавременната му кончина”, коментира още Недев. И допълни: “Той бе обичан от всички, беше народен човек и всички тук го уважаваха за усилията, които полага за града.”

Друга част от праха на историка ще бъде положена в гроба на майка му. Преди дни част от останките му били разпръснати във военните гробища в македонското с. Ново село. На тези три места приживе бившият министър без портфейл искал да бъде разнесен. Пред близките си той бил категоричен, че иска да бъде кремиран. “Не е изненада, че част от праха му е на македонска земя. Той се бореше със зъби и нокти за каузата “Македония” и българския въпрос по случая”, допълни Недев.