Само в 7DniSofia.bg

Извънредно! КЕВР посече „Топлофикация“: Не може да вдигате цените, заради задълженията си към „Булгаргаз“

Иван Иванов КЕВР (2)

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че „Топлофикация София“ не може да извинява натрупаните си задължения към „Булгаргаз“ с ценовите решения на комисията, тъй като за последния отоплителен сезон сумарно цената на газа не се е променила.

Миналата седмица стана ясно, че топлофикационното дружество е натрупало нов дълг от около 100 милиона лева към доставчика си. Като една от основните причини от Столичната община, която е принципал на топлофикацията, посочиха цените, които е определил регулаторът – нещо, с което не се съгласи Иван Иванов, предава БНР.

„Съгласно решенията на комисията, в рамките на цялата ценова година от 1 юли миналата година, до 30 юни тази година, през което време ние не сме променяли цената на топлинната енергия, общо няма резултатно изменение на цената на природния газ. „Булгаргаз“ е в правото си да си потърси изплащане на задълженията“, каза Иванов.

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда новите правила за търговия с електрическа енергия. Промяната се налага, тъй като от началото на месеца всички производители с мощност над 4 мегавата инсталирана мощност продават тока си на енергийната борса.

Целта на промените е да се създадат ясни правила за реалното участие на енергийните предприятия на свободния пазар. Същевременно те би трябвало да прекратят в значителна степен възможността за злоупотреби и да даде сигурност на участниците на пазара.

Една част от промените е свързана и с новите отговорности, с които бе натоварен Фондът за сигурност на електроенергийната система. Той, освен че ще събира таксата „задължение към обществото“ и ще изплаща премиите на ВЕИ производителите и когенерациите, ще може да поиска от Електроенергийния системен оператор от пазара да бъде отстранен некоректен търговец или производител на електроенергия. Предвижда се и възможността нов доставчик на ток да може да развали договора си с клиент, ако това бъде поискано от предишния му снабдител заради неизплатени задължения.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.