Важно! Нови промени: Задължават пенсионните фондове да дават прогноза за бъдещата пенсия!

Пенсионер пари пенсия

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да предоставят прогнози за бъдещия размер на пенсионните плащания. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани на сайта на Министерство на финансите. Целта е осигурените лица в доброволните пенсионни фондове да могат да планират по-добре спестяванията си за старини.

Промените в КСО се правят във връзка с хармонизирането на българското законодателство с европейското – Директива 2016/2341.

С промените се затягат правилата за инвестиции на пенсионните дружества и се увеличават разходите им.

Предвижда се новите разпоредби да влязат в сила до 17 май 2019 г., а до 13 януари 2019 г  Комисията за финансов надзор трябва да приеме наредбите по прилагане на КСО.

Промените в КСО ще засегнат над 4.6 млн. осигурени българи и над 1.2 млн. пенсионери,  както и дейността на 9 пенсионноосигурителни дружества, 9 универсални пенсионни фонда, 9 професионални пенсионни фонда, 9 доброволни пенсионни фонда и два доброволни пенсионни фонда по професионални схеми.

Размерът на очакваната пенсия влиза в ежегодното извлечение

В момента пенсионните дружества са длъжни да изпращат на осигурените лица всяка година до 31 май справка за състоянието на индивидуалната им партида. Занапред в извлечението ще се включва и информация за размера на бъдещото пенсионно плащане при навършване на пенсионна възраст.

Сега такава информация не се предоставяше ежегодно, а тази година социалното министерство за пръв път обяви, че средностатистически първите масови пенсионни плащания от втория стълб ще бъдат до около 50 лв. на месец.

Въвежда се и задължение при поискване на клиента да се предоставя информация за постигнатата реална доходност, тоест номиналната доходност, от която е извадена инфлацията.

Финансовият надзор ще трябва да е прозрачен

С промените в закона се въвежда задължение за прозрачност на надзорната дейност. По правило Комисията за финансов надзор ще трябва да обявява на интернет страницата си всяка влязла в сила принудителна административна мярка спрямо пенсионен фонд и всяко влязло в сила наказателно постановление. По изключение оповестяването на информацията ще може да се отлага във времето или налагането на мярката да се съобщава без данни за фонда, за който се отнася. В изключителни случаи информацията може изобщо да не се публикува.

Отпада професионалната тайна на КФН пред Европейския парламент, когато информацията е необходима, за да може той да реализира правото си на разследване, предвиждат още промените.

Нови правила за инвестиции

Промените в КСО предвиждат пенсионните дружества да могат да инвестират до 5% средства на фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми в корпоративни облигации, приети за търговия на многостранна система за търговия (МСТ)  или организирана система за търговия (ОСТ) в държава членка на ЕС.

Средства от фонда ще могат да бъдат инвестирани и в акции, различни от акциите на предприятие за колективно инвестиране, както и в права или варанти по тях, търгувани на МСТ или ОСТ в държава членка.

С промените се урежда и количествено ограничение за експозицията към инструменти, които са приети само на посочените места за търговия, с оглед управлението на ликвидния риск.

Премахват се изискванията към инвестиционната дейност на чуждестранните институции за професионално пенсионно осигуряване, управляващи професионални схеми на български предприятия.

Въведени са принципни изисквания за отчитане на дългосрочните интереси на осигурените лица и пенсионерите, справедливо разпределение на рисковете и ползите между поколенията и отчитане на екологични, социални и управленски фактори при инвестирането.

Оценка на риска

Промените в КСО предвиждат още дружествата да извършват и собствена оценка на риска.

Въвеждат се и нови изисквания към възлагането на дейности на външни изпълнители, като не се допуска това по отношение на управлението на инвестициите на пенсионните фондове и осъществяване на ключови функции, предвид принципното им значение за дейността на дружеството и фондовете и високите изисквания към тях.

Регламентират се и изисквания, обезпечаващи надзор върху делегираните дейности, с цел недопускане на заобикаляне на законовите изисквания посредством използване на външни изпълнители.

Промените предвиждат още при прехвърляне на професионална схема или на част от нея да има разрешение от Комисията за финансов надзор (КФН).

Въвежда се изискване пенсионните дружества да правят стрес-тестове, за да може навреме да се установят проблеми в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване, е посочено още в мотивите на законопроекта.

Допълнителни разходи

Завишаването на изискванията към пенсионните дружества ще доведе до увеличаване на разходите им в областта на системата за управление, собствената им оценка на риска и информирането на осигурените лица. В мотивите към законопроекта и оценката за въздействието му не е посочено с колко ще се увеличат тези разходи, които най-вероятно ще бъдат поети от осигуряващите се лица.

Разширените контролни функции на Комисията за финансов надзор върху дейността на пенсионните дружества ще се изпълняват в рамките на одобрените разходи по бюджета на КФН за съответната година, е посочено още в мотивите.

Според Министерството на финансите разходите не са прекомерно високи и не могат да бъдат избегнати предвид наличието на императивни изисквания в правото на ЕС, които следва да бъдат въведени в националното законодателство.

Срокът за обществено обсъждане на законопроекта изтича на 21 август.
Източник: mediapool.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории