Родната Темида! Рачков се измъкна! Хванаха го да шофира без книжка и отнесе само глоба…

660_05619a487e4f520f52b9b8f8905aa5fc

Братът на известния актьор Димитър Рачков – Петър отново се размина без присъда след поредното си нарушение на закона. „Черната овца” в семейство Рачкови получи административно наказание – глоба от 1 300 лв., след като бе спипан да шофира Мерцедеса си с отнета книжка, съобщава „Флагман.бг“.

Интересното е, че бургазлията е хващан три пъти в рамките на около два месеца да кара без свидетелство за упрaвление на МПС. Наложени са му вече 2 административни санкции – глоби от по 1000 и 1200 лв. за предходните деяния. Днес районният магистрат Анатоли Бобоков отново освободи Рачков от наказателна отговорност и го глоби с 1 300 лв. Причината е, че към момента на извършване на престъплението – края на април 2017 г. бургазлията вече е реабилитиран и се води неосъждан. Така той минава по чл. 78 А от НК.

Представителят на прокуратурата разкри, че Рачков е спрян при влизане на бензиностанция „Лукойл” на кръговото кръстовище „Трапезица”. Униформените веднага разпознават бургазлията, тъй като били наясно, че е криминално проявен и че кара с отнета книжка. Първоначално Петър опитал да се оправдае и твърдял пред ченгетата, че не той е бил зад волана на немското возило. Тезата му обаче е опровергана от видеозаписите на бензиностанцията, както и от показанията на ченгетата, които казват, че са го спипали на шофьорското място.

„Подсъдимият е солиден нарушител на Закона за движение по пътищата, има богата история. Налице са още 2 деяния по същия текст за още 2 престъпления на други дати. Това означава, че не си е взел поука, не се е поправил и не се е почувствал виновен. Затова глобата не трябва да е в минималния размер, който предвижда законът”, казаха от Районна прокуратура.

Адвокатът на Рачков – специалистът по наказателно право Радослав Николов оспори позицията на държавното обвинение и обяви, че иска делото да бъде прекратено. Според него се касае за продължавано престъпление и няма как клиентът му да бъде осъждан няколко пъти за едно и също деяние, извършено за съвсем кратък период от време. Адвокат Николов се позова и на решение на Бургаския окръжен съд, който върнал случая на първата инстанция със същия мотив.

„За всяко едно деяние му е повдигнато отделно обвинение, образувани са 3 наказателни производства. Според мен и прокуратура, и полиция са наясно с това, но предпочитат да образуват отделни обвинения заради статистиката. Получава се правен абсурд! Човек, извършил 1 престъпление, е на път да бъде наказан 3 пъти за едно и също деяние. Характерът на наложените наказания не позволява кумулиране. Сега той трябва отделно да плати всяка една глоба. Към него се упражнява наказателно-правна репресия. Нарушено е правото му за справедлив процес според Европейската конвенция за правата на човека”, обяви в съдебната зала адвокат Николов.

Той е категоричен, че ще обжалва решението на Районния съд пред следващата инстанция.

Самият Петър Рачков отказа да дава обяснения по случая пред съда. Той дойде на заседанието, издокаран в скъпи маркови дрехи, въпреки че в края на м. г. се изкара едва ли не социално слаб пред магистратите, за да му наложат по-ниска глоба

Припомняме, че проблемите с правосъдието на Петър Рачков далеч не се изчерпват с шофиране без книжка. Братът на популярния актьор няколко пъти е залавян с наркотици. Той има условна присъда за подобно провинение, както и за шофиране с фалшива книжка през 2011 г., но и двете вече са изтекли.

Петър се размина без никакви обвинения и след арест за нарколаборатория на работното му място в помпена станция в с. Черни връх. През 2014 г. пък Петър беше спипан да пласира фалшиви долари, но няма присъда и по този случай.

Последната издънка на 38-годишния бургазлия е от преди 3 месеца. Тогава след акция в дома му в жк „Възраждане” криминалисти откриха дрога. От прокуратурата обявиха, че има данни за повдигане на много тежко обвинение – за разпространение на наркотици.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.