Най-накрая! Борисов и Нинова си стиснаха ръцете! Управляващи и опозиция взеха важно решение!

Корнелия и Бойко

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията. Общото решение беше прието единодушно с 177 гласа „за“.

Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Те задължиха правителството и да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията. В срок до 30 септември кабинетът трябва да представи предложение на България за реформа на Дъблинския регламент.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи решението и благодари за проявения разум.

„Благодаря, че подкрепихте предложенията ни и с разумни аргументи ги засилихме и допълнихме“, заяви тя, цитирана от „Фокус“.

Първоначално проекторешенията бяха две, на ГЕРБ и на БСП. Премиерът Бойко Борисов дойде на заседанието, за да участва в разискванията за въпросите за миграцията, по искане на БСП. Той призова депутатите да приемат обща позиция и обяви, че е склонен да разговаря с ПГ на ГЕРБ за промяна на тяхното решение.

Парламентът излезе в почивка, за да обсъди предложението на премиера. С решението си от ГЕРБ настояха парламентът да подкрепи позицията на правителството по въпросите за миграцията, изразена на заседанието на ЕС на 28-29 юни 2018 година.

Управляващите искаха да се възложи на МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата на Общата европейска система за убежище. В решението си от БСП призоваха парламентът да възложи на Министерски съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС. БСП предложи до 30 септември правителството да представи в парламента предложения за реформа по Дъблинската система за прием на бежанци. На илизане от пленарната зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.