Обещано! Порожанов зарадва баба Дора с тази новина: В момента, в който карантината падне, тя ще получи…

Румен Порожанов

Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа. А в понеделник ще бъдат изплатени и тези в Шарково за евтаназираните стада. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов за мерките срещу чумата в Странджанско. „Разговарях с една от козевъдните асоциации. По мое настояване тя пое ангажимент да заделим едно стадо от 100 кози. В момента, в който падне карантината от населеното място на баба Дора поемам личен ангажимент ние да й ги предоставим“, обясни той.

„Тя в момента има 61 кози и 18 агнета, които се водят в регистъра. Всичко останало, те са 90 кози, агнета и ярета, които никой не си прави труда дори да ги вписва, това не ни е болката в момента“, каза още министърът.

От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е отделена, с 200 и няколко овце. Няма допир на пасищно и водно ниво, посочи той. „Все още няма клиника на заболелите животни, затова основният вирусолог на ЕК Крис Даклер даде възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо“, обясни той.

„Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба“, обяви министърът.

„Смятам, че това излиза извън рамките на правилата“, коментира Румен Порожанов. „Огнищата са в 5 населени места- Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково. Отново казвам, че във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба, но в самото населено място пробите са 22“, обясни той.

„Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни заповедта ще се отмени“, посочи Порожанов. „Вчера създадохме оперативен щаб на местно ниво, за да могат да се координират по-добре взаимоотношенията между ветеринарите за дезинфекцията и контролът за движението на хора и на животни“, каза още той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории