Извънредно! Прокуратурата проговори за излетелия самолет без проверка от Летище София!

летище

Прокуратурата ще даде последна информация за полета на габровския бизнесмен Мирослав Хинков, който излетя от летище София за Гърция с частния си самолет без гранична проверка.

“В Районна прокуратура – София пристигнаха материали, които са от извършена проверка по този случай, който е от 13 юли 2018 г. Данните, събрани от Гранична полиция се изчерпват с две докладни записки с установените факти, разпитани са двама служители, както и лицата в самолета. Тези материали са докладвани в районната прокуратура. Разглежда се незаконно преминаване на държавната граница без надлежно разрешение”, каза говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От районната прокуратура са постановили, че не става въпрос за незаконно преминаване на границата, а за престъпление по служба.

“Основно линиите за проверка са няколко. Най-напред трябва да се установи какъв е обичайният механизъм при пристигането на частни самолети и преминаването на държавната граница. Допускаме, че има специални регламенти, които ще бъдат поискани от министерство на транспорта”, продължи Арнаудова. “За нас ще бъде важно как е уреден механизмът между граничните полицаи и служителите на летището”, допълни тя.

Арнаудова се позова на решение на министерство на транспорта как точно става проверката. Единствено капитанът на полета е минал през паспортна проверка. Пътниците са били отведени на мястото, където обикновено се извършва проверката, но не са били проверени и самите хора смятат, че не са извършили престъпление.

Важно било да се уточни и кой е трябвало да извърши проверката – служителите на Гранична полиция или служители на летището. За целта ще бъдат изискани дъжностните характеристики на служителите, които са били на смяна.

“Втора линия в разследването ще бъде незаконното преминаване на държавната ни граница. Трябва да се уточни точната траектория на този самолет. Можем да кажем – започваме проверка. Когато приключим, ще ви уведомим за решението на прокурора”, каза още Арнаудова. “Ще се установява дали и кога са платени летищните такси, защото пилотът казва, че ги е платил”, допълни тя.

“Летателният план го няма в тази докладна. В този летателен план би следвало да са заложени и имената на лицата, както и мястото на преминаване. Ако един полет се заяви, че трябва да бъде осъществен, то най-малкото метеоролозите и РВД трябва да дадат разрешение за излитане”, изтъкна Арнаудова. “Митническа проверка също не им е направена. Такава е наредбата. Независимо, че сме държава-членка на ЕС, така е заложено. Очевидно се касае за неизпълнение на служебни задължение, а не за незаконно преминаване на границата”.

“Разследването започва по сигнал. То е започнало с квалификация престъпление по служба, че дадено лице е пускано в домашен отпуск от определени надзиратели. Тези излизания са били в рамките на деня”, каза още Арнаудова по друг случай – арестът на трима охранители от варненския затвор. Затворникът е част от престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили и има присъда от 6 години и 8 месеца. Тримата надзиратели са били част от вътрешния контрол на зандана. Предстояло да се изясни дали той има някаква съпричастност към извършени кражби на територията на областта.

Тримата не са искали или получили никакви пари или имотни облаги от него. Единият от надзирателите му се е обадил във вчерашния ден къде е. “Ние очаквахме подобно обаждане, за да можем да докажем в съда, че се касае не за случайно бягство, а затворник да прави каквото си иска”, уточни Румяна Арнаудова.