Само в 7DniSofia.bg

Порожанов с извънредни новини: Хвърля ли оставка заради избитите животни и колко пари ще получат пострадалите?

Порожанов

Разговарях с животновъдите. Вчера стартира изплащане на обезщетенията в първите две насилени места. Най-ниските цени са от 190 лева за животно. Средната цена за животните е над 300 лева – близо 330 лева. Над 200 лева ще бъдат обезщетенията за овци и кози. Това заяви пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

„Ще ангажираме фирми, които да влязат, да изчистят и да обеззаразят стопанствата, тъй като най-вероятно това ще затрудни животновъдите. Методиката за изплащане на обезщетенията се изчислява на база на разходите за умъртвеното животно и на база средната пазарна цена на животното“, уточни той.

„Агенцията по храните направи срещи по населени места. На тези среща присъстваха и кметове, и животновъди. Явно е трябвало обаче да се подходи индивидуално към всеки животновъд“, призна министърът на земеделието и храните.

„Целият този процес по евтаназия на животните не е приятен за никого. В момента обаче има една болест, която е сред най-смъртоносните. Тя е потвърдена за всяко едно огнище. Разбира се, че е потвърдено, че има чума“, разкри Румен Порожанов.

„Чумата по овцете има няколко генотипа. Има по-смъртоносен, но има и такъв с по-бавно изразяване на симптомите и по-бавна смъртност. Когато установим такова заболяване в населено място, решение на БАБХ е да вземе мерки в рамките на 3-километров район от огнището“, категоричен е той.

„Технически може и да е възможно някои животни да се сложат под карантина. Но тогава рискът да се разпространи тази зараза е много по-голям.“, добави министърът на земеделието и храните.

„Българските животновъди, в момента, в който този район се изчисти, ще дадат животни на тези хора“, поясни Румен Порожанов.

„В Турция има много болести, които не се третират по начина, по който се третират в Европейския съюз. Ако я нямаше оградата по границата, положението щеше да е много по-лошо. Най-вероятно чумата е дошла с пренос на животни“. каза още той.

„Ако премиерът ми иска оставката, ще си я подам ,разбира се. Вчера г-жа Нинова ми поиска оставката, но не е нужно аз да я подавам. Ако премиерът реши, че има нещо нередно, да вземе мерки. Аз правя всичко с ясното съзнание, че го правя професионално и за добро“, заключи земеделският министър.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.