Извънредно! Прокуратурата се произнесе: Доживотен затвор за убийството на малкия Никита, нарязан на парчета в куфар!

Софийски централен затвор (4)

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за руския гражданин Герман Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников. След поредица от отлагания и скандали, делото приключва на първа инстанция в Софийския градски съд.

Малкият Никита беше открит мъртъв в куфар в язовир Искър край Кокаляне в началото на 2015 година. Експертиза установи, че детето е било удушено. По кърпата, в която беше увито то, разследващите откриха ДНК материал, който съответства на този на Костин. Няколко дни преди да бъде открито престоялото близо месец във водата тяло, разследващите откриха убита и майката на Никита – Ана Леонтиева.

Предположенията бяха, че това пак е дело на Герман Костин, но доказателства за това не бяха открити.

На прокурорското искане за най-тежкото наказание в българския Наказателен кодекс – доживотен затвор без право на замяна, защитата на руснака реагира с настояване за оправдателна присъда, защото нямало нито доказателства, нито дори яснота къде точно е извършено убийството.

От началото на задържането си Герман Костин категорично отрича да е убил Никита заради засегнати бизнес интереси. На съдебните заседания той идваше в инвалидна количка или с патерици. Често влизаше в спор със съдебния състав, като в един от случаите беше отстранен от съдебната зала. След края на финалните пледоарии ще стане ясно кога съдия Атанас Атанасов ще обяви присъдата си.