Горещи страсти! Корнелия Нинова забърка какво ли не в критиките си за европредседателството!

Корнелия нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова първа взе думата в парламента днес минути след като премиерът Бойко Борисов отчете европредседателството и забърка тотален тюрлюгювеч от критики, в които спомена дори търговската война със САЩ. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева дори й направи реверанс и й позволи да говори една минута повече от Борисов, преди да я прекъсне в края.

Оценяваме председателството като добра форма и организация, но със слабо политическо влияние. По същество и конкретно с факти и изводи: По документа в Народното събрание за европредседателството заложихме три ключови думи – консенсус, конкурентноспособност и кохезия. Европа е по-разделена от всякога и то по ключови въпроси за Европа и България – за миграцията и за следващия период. Европа се раздели на периферни държави срещу центъра, Вишеградска четворка и другите, а българското председателство не можа да осигури консенсуса на българските институции, коментира от трибуната Нинова.

Дадохме пример как трябва да се прави обратното, посочи Нинова и заяви, че в България е била изолирана президентската институция. Радев се опита да компенсира онова, което правителството не е направило, посочи тя, за което обра негативните възгласи от залата.

Не успяхте да приобщите неправителствен сектор, посочи тя. Стигнахте до там, че коалиционен партньор се оплака публично, че не е канен на събитията на правителството. Вие не успяхте да мобилизирате национална енергия и да употребите европредседателството като кауза, заяви Нинова.

Нови негативни възгласи се чуха в залата, когато Нинова забърка търговската война между САЩ и Европа, което се случило по време на българското европредседателството.

Премиерът Бойко Борисов каза, че не пазим добре европейската граница, как да ни приемат в Шенген след признание на такова високо равнище, каза още лидерът на БСП от трибуната по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за европредседателството. „Вие произнесохте в Брюксел изречението „Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хил. мигранти“. Как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище. Вие не изпълнихте задачата, поставена от българския парламент да ревизирате Дъблинския регламент“, обърна се лидерът на БСП към премиера Бойко Борисов.

Вие не изпълнихте задачата да ревизирате Дъблинския регламент, подчерта още Нинова. По отношение на отбраната тя изтъкна, че 9 европейски държави са се обявили за нов военен съюз без България. Лидерът в този период не бил поканен в новия съюз, нито пък си казал мнението. По отношение на социалния модел, който бил приоритет на българското председателство, Нинова попита къде са мерките за преодоляване на неравенството.

Точно по време на председателството избухна скандала, че България не си плаща на другите страни от ЕС за лечебна помощ, отсече тя.

Нинова просрочи времето от трибуната, но призова за търпение, тъй като и премиерът говорил повече от дадените му 10 минути.

Тя отчете, че по темата Черноморски регион нищо не било направено, само президентът Радев направил стъпки по въпроса.

Председателството започна с шесторно убийство и завърши с убийството на затворник. 72 протеста бяха направени в страната, преброи тя. Управлението излъчвало несигурност, имало разнобой в коалицията, ГЕРБ обвинявали ГЕРБ за Скрипал и др. Председателството не успяло да обедини българите, а се ползвало за една политическа сила и пиар на един човек.

Това председателство беше голяма възможност, която беше пропусната, вземете си поуката, отсече тя.

Премиерът говори 15 минути, на Нинова дадох 16,4 м, изтъкна след речта на лявата лидерка председателят на парламента Цвета Караянчева.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории