Жега в трибуните на парламента: Борисов представи отчет за европредседателството в 135 страници…

Бойко Борисов (4)

Премиерът Бойко Борисов и министрите от правителството отчитат европредседателството пред депутатите в Народното събрание днес.

135 страници отчет е направил Борисов. В 9 ч почти всички министри, начело с Борисов, вече са в парламента. Регистрираните депутати са 183.

Депутатите ще започнат заседанието с изслушване на доклада на министър-председателя за участието на България в процеса за вземане на решения в Европейския съюз по време на българското председателство и за основните приоритети по време на австрийското председателство.

Борисов има 10 минути да представи доклада си, гласуваха депутатите.

Премиерът благодари на всички експерти и администратори в София и Брюксел за всеотдайната работа. Започнахме със 105 законодателни досиета на 1 януари т.г. Впоследствие ЕК представи още 30, посочи той. Борисов изтъкна най-важното от председателсвото. Миналата седмица получихме от евродепутатката от зелените Ска Келер добра оценка за постиженията ни в околната среда и за Западните Балкани, отсече Борисов.

Той отчете и постижения по програмата Еразъм, по отношение на иновациите в отбраната, за борба с промените в климата, за ключовите досиета за енергийната ефективност, по Дунавската стратегия.

Работихме по решение за отмяна на дискриминационните практики по отношение на храните и третирането на граждани като второ качество. Поставихме акцент върху цифровия единен пазар, върху авторското право и вредното съдържание в интернет, подчерта министър-председателят.

В София бе приет и план за действие за дигиталните умения, допълни той. Борисов даде и примери за социалните регламенти, които са постигнати, като обърна внимание на командироването на работницити и отпуските.

Друг ключов приоритет – сигурността и охраната на границите, бе изтъкнат от Борисов като успешно разгледан по време на европредседателството.

Като ключово постижение премиерът изтъкна темата за Западните Балкани. Нашата визия е, че само интегрирането на държавите чрез по-добра свързаност може да подобри тяхната готовност за приемането в европейското семейство. Днес имаме план за стъпките по проектите, каза Борисов.

България успя да си партнира и да интегрира държавите от Западните Балкани. Този стил бе признат като работещ, отсече той.

Нашата работа продължава и по време на австрийското председателство. Така можем заедно да постигнем приемственост, заяви премиерът.

Борисов благодари на българския парламент за добрата работа по време на европредседателството.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *