Само в 7DniSofia.bg

Икономист бие тревога: Не трябва да приемаме еврото! Нека да покажем и какво е „бельото“…

Пари

Икономистът проф. Димитър Иванов гостува в студиото на бТВ по темите за влизането на България в чакалнята на Еврозоната и европейския банков съюз.

„Засега знаем, че официално България е подала документи за влизането в тези две структури. В момента Еврозоната се намира в един своеобразен ремонт и според мен сега не е най-точният момент да чукаме на тази врата“, заяви Иванов.

„Ако сме обективни, правителството следва своята линия на действие. Засега само правителството от страна на институциите е заявило недвусмислено, че ще кандидатстваме за членство в Еврозоната. Важно е да кажем, че България е покрила официалните критерии за влизане в този елитен клуб. Но тук трябва да покажем и какво е „бельото“.

Защото на макроикономически план, ние сме напълно добре, но в дълбочина изплуват и притеснителни неща. Моето убеждение на учен-икономист е, че България не е готова за тези структурни промени. Ние имаме толкова много дефицити в публичния сектор и първо трябва да преодолеем тях. Ако попаднем в „желязната ризница“ на затегнатите банкови правила, тогава няма да успеем да извършим реформите си“, коментира икономистът.

„За мен е притеснително да предадем изцяло банковия си суверенитет. Ако имаме криза, можем да печатаме пари или да използваме други лостове. Но в Банковия съюз, ще сме напълно зависими от решенията на Европейската централна банка“, допълни Димитър Иванов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.